Alsace

Vi kan varmt rekommendera ett besök i Alsace, fantastiskt vackra byar, storslaget landskap och är man dessutom intresserad av viner så finns det vingårdar nästan överallt.

Vi har nu varit i Alsace för tredje gången med husbil och vi blir bara mer förälskade i detta område. Det är lätt att färdas med husbil och finns gott om övernattningsmöjligheter. Antingen kan men stå på ställplatser som finns i flera av byarna eller också kan man köpa medlemskap i France passion för 30 EUR per år och då står man gratis på de vingårdar som är anslutna till France passion.

Alsace ligger i Rhendalen, mellan bergskedjorna Vogeserna i Frankrike och Schwarzwald i Tyskland. Området är ca 200 km långt och ett par kilometer brett. Det är över hundra byar som knyts ihop längs med vinvägen, Route des vins. Det är inte långt mellan byarna och det är väldigt trevligt att cykla mellan byarna längs med vinfälten.

 

Det är otroligt vackert med medeltida byar som omges av vinfält. Byarna tävlar i blomsterprakt och det är Näringsdepartementet som bedömer byarnas blomsterprakt, Ville Fleurie, med en till fyra blommor där 4 blommor är bäst. Dessa skyltar kan man se när man kör in i en by.

Eguisheim

Eguisheim är en av de vackraste byarna i Alsace och är vår absoluta favorit. Byn har kvar sin medeltida struktur med trånga gränder med korsvirkeshus och mycket blommor överallt och på taken kan man se storkar med sina bon. I år valde vi att stå på den nybyggda ställplatsen då vi kom fram sent på kvällen men det finns minst tre vingårdar som är anslutna till France passion. Det är mysigt att bara strosa om kring i byn och vill man kan man slinka in hos olika vinproducenter, där kan man prova vin och köpa med sig hem.

Colmar

Colmar är en stad som grundades på 800-talet. Här finns fina blomsterprunkande korsvirkeshus, små kanaler och även här storkar. Det finns några gator inne i staden med husbilsparkering men det finns även ställplats. Man kan även cykla dit från någon av de närliggande byarna.

 

 

Kaysersberg

Kaysersberg är en annan charmig by i Alsace. Här finns en stor ställplats, kanske inte den charmigaste ställplatsen men den ligger centralt inne i byn.

 

PR 1149