Med husbil i Norge

Efter vårträffen i Grycksbo i maj 2018 gjorde vi en resa till Norge och Geiranger. Det hade varit mycket vatten på våren och när vårfloden kom såg det ut så här på campingplatserna.

Elstolparna och grillkåtor står i vatten.

Trollstigen är stängd vintertid och öppnas normalt i slutet av maj eller början av juni, så vi hade tur att den var öppen när vi var där. Det är inte så mycket lastbilar och turistbussar som kör Trollstigen ännu , så vi körde upp. Det är verkligen värt resan! Dock är det inte så höga och trafiksäkra vägräcke.

Denna andra sidan ner mot Geirangerfjorden är det mycket mer snö. Detta kortet är från Innfjorden.

Snövallarna är nästan lika höga som bilen, här stod vi på en parkeringsplats och åt lunch.

Det är otroligt att så stora fartyg kan köra så långt in i landet. Geirangerfjorden är över 10 mil lång och sträcker sig från Ålesund till Geiranger. Stigen upp till bondgårdarna är så brant att man fick ha stegar på flera ställen. Man fick binda barnen med rep runt midjan för att de inte skulle trilla ner.

Det finns en fin rutt med en turistbåt som är mycket trevlig, då får man se vattenfallet som heter ”Friaren o de sju systrarna”. Friaren är den ena sidan om fjorden o systrarna den andra.

Vår målsättning var också att uppleva Norges nationaldag, den 17 maj och då försöka vara på en lite större ort. Så det blev Lillehammer och där var det verkligen fest. De flesta hade hembygdsdräkter, även barnen hade det och vi såg även en liten hund som var ”klädd” i en dräkt.

Ett tips till framtida resor är definitivt att besöka Norge och Geiranger!

 

Monica, Tore o Simba Karlsson

1204