“ÖLUFFA” I SOMMAR

TVÅ ÖAR VÄRDA ETT BESÖK

En i Havet och en i en Insjö.

Vinön.  Hjälmarens Pärla.

 Vinön är Hjälmarens största ö och som gjord för sköna utflykter under sommarmånaderna. Här kan du ta det lugnt, bada, vandra omkring och äta gott.

Naturen är ständigt närvarande, omväxlande och vacker. Fågel- och djurlivet är rikt, kanske ser du till och med havsörnen redan från färjan ut till ön.

Vinön är en liten pärla, och många blir överraskade av det lugn som råder här ute. Sommartid lever ön upp, då mångdubblas antalet ö-bor och evenemangen avlöser varandra. Men, tempot är fortsatt stillsamt och trivsamt. Välkommen hit.

På Vinön finns också loppisar och en gästbrygga. På ön kan du även köpa lokalproducerade matvaror som färsk fisk, rökt fisk och andra rökta produkter. Här finns också bröd, kräftor, potatis och mycket mer.

Vid Norra badet finns en fin badstrand, med magnifik utsikt över Hjälmaren, grillplatser, toaletter och soptunnor. Här finns också en Stellplats för husbilar.

Fina sommardagar är strandserveringen med glass, fika, varmkorv och goda mackor öppen. Här finns även turistinformation.

VINÖLEDEN.
Vinöleden går mellan Hampetorp, 35 km sydöst om Örebro och Vinön i Hjälmaren. Färjeledens längd är 5 km lång. Överfartstiden är 20 minuter. Resan med vägfärjan är avgiftsfri.

STÄLLPLATS:

Hanö – en pärla i Blekinges skärgård

Hanö är en ö i Hanöbukten i Mjällby socken i Sölvesborgs kommun i Blekinge län, belägen fyra kilometer sydöst om Listerlandets spets. Naturvårdsverket köpte Hanö 25 november 2016, och från 2017 är det ett naturreservat, Hanö naturreservat.

Hanö har en yta av 2,14 km och en högsta höjd av cirka 60 meter.

Hanö når man med den reguljära färjan “VITASKÄR”  från Nogersund. Resan tar 25 minuter. På ön finns, förutom en bofast befolkning på 8 personer , en stor gästhamn, fyr, affär och restaurang samt vandrarhem. Det finns även ett museum som är inrymt i öns bötbod och ligger i hamnen. Den enda hamnen på Hanö heter Hanöläge.

När du besöker naturreservatet Hanö får du uppleva en mycket speciell ö i Östersjön med höga geologiska värden, variationsrik natur och en spännande kulturhistoria.

Medeltida fiskarbefolkning och engelsk kyrkogård

Hanö har en rik kulturhistoria. Här har det sannolikt funnits fiskebosättningar sedan medeltiden och sedan 1830-talet har ön haft en fast befolkning. Det finns flera fornlämningar på och kring ön, som husgrunder,  begravningsplatser och vrak.

Engelska kyrkogården med 15 gravar på ön är ett minne från åren 1810-1812, då Hanö fungerade som engelsmännens flottbas i Östersjön under Napoleons blockad. Kyrkogården besöks fortfarande regelbundet av passerande fartyg ur den brittiska flottan.

Hanö Fyr är 16 meter hög och belägen på öns högsta punkt 60 meter över havet. Fyren restes mellan 1904 och 1906 och är en av de ljusstarkaste fyrarna i Östersjön. Lysvidden är hela 23,5 distansminuter eller ca 40 km. Tre ljusblixtar slungas ut över havet var 13.5 sekund.

Tidigare fanns en fyr uppe på fyrmästare bostadens tak och denna sköttes manuellt av en fyrmästare. Dagens teknik har dock gjort att Hanö Fyr är helt automatiserad. Vid fyren ligger också SMHI:s automatiska väderobservationsstation. Den ger bl a underlagen till sjörapportens dagliga uppgifter om vindstyrka och -riktning på Hanö.

Andra sevärdheter är Drakmärket, Bönsäcken, Baltiska issjön, hamnen och dovhjortarna. Bönsäcken är öns norra udde, som består av strand med vattenslipade stenar. Beroende på vindriktning flyttas stenarna av vågorna och udden ändrar på så sätt hela tiden form.

Hanö är den blåsigaste platsen i Sverige utanför fjällen. Av de fem gånger det har uppmätts orkanvindar i Sverige har två av gångerna varit på Hanö, varav den tidigaste var i vinterstormen 31 december 1978 då rekordet uppmättes på minst 35 m/s i medelvindhastighet, som var det högsta mätvärdet som registrerades innan vindmätaren gick sönder. Rekordet för vindbyar i Sverige utanför fjällen är också på Hanö när det uppmättes en vindby på 43 m/s den 3 december 1999.

PR 1483

Christina o Sven-Anders Fransson