För att Er mot allt det ”onda” som kan inträffa under Er resa bör ni ha tagit del av lite ”resesäkerhet”.
Ni bör ha en ”safetykit”.
Denna kan innehålla: Kombinerad brandvarnare och enkelt inbrottslarm, visselpipa, ficklampa, enkel första förbandsats och i förekommande fall livlina.
Se upp med att packa ned knivar eller andra metallföremål i safetykit eller i bagaget. Detta eftersom säkerhetsreglerna och kontrollerna vid incheckning på flygplatser och också många museer samt hotell är mycket skärpta.
En mobiltelefon skall naturligtvis tas med, använd den bara med förstånd och tala inte öppet i den, utan diskret. Den är stöldbegärlig.
Men den är också en “livlina” utomlands.
Mobiltelefoner kan användas i de flesta länder inom Europa och även i andraländer utom Europa, vilka länder som har full mobiltäckning kan du få reda på via din mobiltelefonoperatör. Men tänk på att så kallade roamingavgifter utom Europa kan vara otroligt höga.
Alla som planerar resa utomlands till länder där oroligheter förekommer, bör ta kontakt med UD för aktuell information om landet/platsen man tänker besöka.
Meddela dina anhöriga hemma, vilket land som ni ska besöka, hur ni skall resa, när utresa sker och också när ni ämnar vara tillbaka. Tala också om vilken färdväg/resväg som är planerad (noggrant i förväg).
När ni planerar resa, ta reda på om landet som skall besökas kräver särskilt visum för din vistelse. Kontrollera att passet har en giltighet på mins 6 månader. Se till att er hälsa är god innan avresa. Se också till att i förekommande fall vaccinationer är gjorda, så att du inte blir sjuk under din vistelse. (Som regel mot gulsot och andra epidemiska sjukdomar). Hör efter med din vårdcentral om vad som är aktuellt för just den destination som är avsedd med resan.
Kontrollera era försäkringar så att dessa även täcker denna vistelse utomlands. Detta gäller såväl person (sjukdom, olycksfall, rån, stöld, ansvar och naturligtvis hemtransport) som bilförsäkringen för din husbil. Eventuellt kan ett utökat skydd behövas. Tala med ditt försäkringsbolag. Du ska kanske också överväga att lägga samtliga försäkringar i samma bolag. Då blir det lättare att reglera skador om de uppstår. Då eftersom det kan vara flera försäkringar som måste utnyttjas. Man bör också komplettera sitt privata försäkringsskydd i den ordinarie hemförsäkringen. Denna skall kompletteras så att den täcker det mesta som man kan råka ut för och dessutom vara giltig i minst 6 månader. Då med sk. ”otursförsäkring”. Kontakta också Försäkringskassan så att man därifrån får ett bevis för att man är sjukförsäkrad i Sverige. Detta för att alla länder inte har avtal när det gäller sjukvård och olycksfall.
När man planerar och beställer resa kontrollera biljetten och färdvägen så att den stämmer med vad du tänkt. Se till att förvaring av biljetter sker så att det inte finns risk att bli av med dem. Detta är i många fall förutsättningen för att man överhuvudtaget skall kunna ta sig hem.
Se till att man har växlat till landets valuta i så kallat ”peticash” (små mynt och lite sedlar), övriga inköp gör du med ditt kontokort i små valörer lite i taget.
Skylta aldrig med kontanter, kort eller checkar och var diskret.
Skall du betala med kontokort, se till du själv sätter kort i terminalen o dölj din inmatning av kod, spara alla kvitton och kontoslippar och kvitton tills hemkomst.
Misstänker man att man blivit lurad vid ett kontokortsköp, ta kontakt omedelbart med din bank eller också kortföretaget.
Boka hotellrum och om möjligt campingplatser innan avresa på kända hotellkedjor och platser.
Se till att man alltid har kontroll över bagaget, lämna det aldrig utan uppsikt stående på golvet eller under en stol. På vissa flygplatser uppmanas passagerare att aldrig lämna bagaget utan uppsikt dels för att risken för stöld är uppenbar men också för risken att bagaget tolkas som förberedd terrorhandling och betraktas som explosivt.
Pass, biljetter, kontanter, kontokort och legitimationshandlingar har man på sig i innerficka med kavaj eller liknande knäppt. Safety bag eller liknande om halsen är att föredra. Likaså så kallat ”pengabälte”.
Var vaksam. Vid byte av färdmedel, kontrollera om möjligt att allt bagage följer med den nya anslutningen.
Om det blir förseningar eller ändringar i färdplanen, ta kontakt med anhöriga och meddela detta.
Håll alltid uppsikt över bagaget!
När du anländer till slutdestinationen, hämta själv bagaget och transportera det på egen hand. Hyr gärna själv en bil och kör själv. Lås gärna dörrarna inifrån under färd. Ta aldrig upp liftare. Var vaksam vid gatukorsningar. Var noga med att följa alla lokala trafikbestämmelser.
Ska du åka taxi, ta då inte ”lokala” taxi som inte ser officiella ut. Välj själv den taxi eller färdmedel som du anser ser ”seriösast” och därmed säkrast ut. Åk aldrig så kallade svart taxi.
Dessa rekommendationer gäller naturligtvis hela din vistelse
Orientera dig vid ankomsten på hotellet eller campingplatsen. Se efter var utgångar och nödutgångar finns. Se till att dom går att använda. Packa först upp safetykit, därefter övriga tillhörigheter. Utnyttja värde förvar för pass och annat som inte man inte ska bära på sig. Kontrollera värde förvaret så att man själv får uppfattning om att det är säkert.
När man går på restaurang, så sätter man sig långt in på restaurangen, gärna med en vägg bakom. Sitt så att man ser ut mot restaurangens ingångar – fönster eller yta. Detta gör då att man snabbt ser om det kan uppstå en hotfull situation. Beställ gärna lokala specialiteter, men var försiktig med sallader, grönsaker, is, glass och drick framförallt inte vatten i kran utan köp mineralvatten på flaska, kontrollera att denna då är obruten. Det är mycket vanligt att man tappar upp kranvatten på flaskor och säljer detta som mineralvatten.
Ät gärna frukt, men skölj den noggrant i mineralvatten på flaska (finns oftast utan kolsyra). Dryck får du naturligtvis inta i måttliga mängder. Vatten på flaska, vin och annan alkohol (i förekommande fall) i måttliga mängder. Se framförallt till att man aldrig blir så påverkad att man inte själv har kontroll över situationen. Delta aldrig i tävlingar typ ”dricka mest, UBÅT, dricka snabbast” eller liknande.
Drick inte lokala spritsorter, det är mycket vanligt att detta är av en dålig hemgjord typ och inte sällan innehåller metanol.
Handla aldrig medicin, tabletter eller andra “droger” på apotek utomlands utan att receptet med från Sverige. Det är sällan samma preparat eller samma styrka som du är van vid hemifrån. Det är också vanligt att det säljs starka preparat utomlands utan recept, vilket gör att man kan bli gripen vid din ankomst hem, på grund av att preparatet kanske var narkotikaklassat här hemma.
Under hela din vistelse är man naturligtvis vaksam och diskret.
Ta gärna emot inbjudan att besöka lokal bekant, på middag eller liknande. Men aldrig från någon okänd. Följ aldrig med någon du inte känner eller är tveksam till.
Gå om möjligt inte ut ensam efter mörkrets inbrott.
Blir man sjuk, ska man ta kontakt med SOS International i Köpenhamn för rekommendation om läkare – sjukhus – apotek
Vid hemresa gäller naturligtvis samma rutiner som för utresa. När man kommer hem, ska du redovisa biljetter och andra utlägg så snabbt som möjligt för att kontrollera att det dragits rätt belopp på dina konton.
Kontrollera gärna alla kortköp så att inga fel uppstått. Om så är fallet, ta omedelbar kontakt med kortföretaget och banken.
Följer man detta så får man helt klart en trevlig, givande och mycket säker resa.
Ola Persson, Alingsås