Vår resa till Holland och tulpanernas land 2023

Vi hade tänkt ta en bussresa våren 2020 men då kom pandemin och resan blev inställd.

Tack vare Christina och Sven-Anders Fransson som resesällskap kom vi dit med husbilen våren 2023 istället.

Vi åker över Öresundsbron och Stora Bältbron, genom norra Tyskland till Holland.

Det är alltid trevligt när vi träffar andra PR kompisar på våra resor.

Ett tips är att man kan åka dit några dagar innan det stora blomstertåget, för det är många bussar och husbilar där då, och det är svårt att få plats.

Blomstertåget åker de 42 kilometerna mellan Noordwijk och Haarlem.

Vi besökte den stora Tennishallen de Klinkenberg där all utsmyckning av traktorer, vagnar och bilar sker. Det var flera äldre som satt och klippte bort blommorna på bl.a. hyacinter, påsk och pingstliljor som de sedan satte fast med nålar på de olika kreationerna.

 

Keukenhof är en blomsterpark på 32 hektar, som ligger utanför Lisse i Nederländerna. Parken är öppen 2 månader/år och ca 7 miljoner lökar planteras där årligen. Det är så vackert!

Vi cyklade till Aalsmeer som är en global knutpunkt för handel med prydnadsväxter. I lokaler som motsvarar 200 fotbollsplaner, säljs varje dag växter värda ca. 50 miljoner kr under högsäsong. Mellan 30 – 40 % av all global handel med prydnadsväxter går genom Royal Flora Holland.

På vägen hemåt passerar vi Lyftverket i Scharnebeck. Det är en båtlyftanläggning i Elbe-Scitenkanal som förbinder Elbe med Mittelandkanalen.

Anläggningen ligger nordost om Lüneburg. När den invigdes 1975 var den världens största båtlyft. Tråget där pråmarna lyfts och sänks är 100m lång och 11,8 m bred. Djupet är 3,38 och lyfthöjden är 38 meter, totalvikten med vatten och pråm är 5800 ton.

”Kan vi köra hem nu, jag har koll på kartan”

Kom ihåg att anmäla ditt husdjur hos tullverket innan hemresa till Sverige.

 

PR 1204 Monica, Tore och Molly Mullvad