Sommartur till Karlsborgs Fästning med barnbarn

På försommaren ville vi göra en helgutflykt med barnbarnen som är 6 och 8 år, de älskar att åka med i vår husbil och sova i taksängen, ”den är som en koja”.

Valet föll på Karlsborg, för där finns Fästningen och ett äventyr som är anpassat för barn från 3 år, Lilla Guldjakten. Äventyret med en skattkarta kostar 89kr. Det börjar när kungen skall inspektera att guldet ligger i säkert förvar och upptäcker att det är borta!
Med hjälp av skattkartan letar vi upp kistorna, i de finns ledtrådar som behövs för att hitta guldet. Kistorna står lite överallt på fästningsområdet. När du hittat alla ledtrådar vet du kanske var guldet är gömt och då kan du berätta för kommendanten på fästningen. Några kistor står utomhus medan andra är lite gömda, kanske måste du gå in i en fängelsehåla och leta? Alla får en belöning.
Detta engagerade barnbarnen och var även roligt för oss vuxna, vi gick upp på vallar och in i tunnlar, det var spännande och kul.

Vi gick även Äventyrsturen, vi köpte kombibiljetter för att kombinera med Karlsborgs Fästningsmuseum. Då kunde vi ta del av både den rika historian som rör den militära historian från då till nu och vara fysiskt på plats i gångarna i fästningen.

Äventyrsturen startar med en film som tar dig bakåt i tiden till år 1865 och hur livet på fästningen kunde ha tett sig då. Därefter tar guiden med dig ner i de mörka, underjordiska gångarna, där krutröken ligger tät, kanoner mullrar, golv skakar och råttor väser… det kan vara lite skrämmande.

Äventyrsturen avslutades vid museet där vi fortsatte vår vandring i utställningen som erbjuder det militära i originalföremål och spännande skildringar, till vår förvåning tycke barnbarnen att detta var intressant så de tog god tid på sig och var nyfikna.

 

Fästningsområdet erbjuder flera mysiga ställen för fika och glass i en nästan bilfri och väldigt lugn miljö.

Ställplats eller camping? På genomresa har vi tidigare stannat på Ställplatsen vid Carlsborgs Segelsällskap, som kostade 260 kr 2023. En grusplan vid småbåtshamnen med bra servicehus och faciliteter. Den ligger på gångavstånd från Karlsborg och fästningen.
Denna gång stannade vi på Karlsborgs Camping, fint placerad på stranden med bra faciliteter, en klassisk minigolfbana och bra lekplats avgjorde denna gång.

Lite fakta om Karlsborg. Karlsborg är känt för Karlsborgs fästning som byggdes under åren 1819–1909 som en del i det så kallade centralförsvarssystemet där en rad starka fästningar planerades i det inre av Sverige. Karlsborg var tänkt att fungera som Sveriges reservhuvudstad, med plats i fästningen för bland annat riksdag, regering, valutareserv och kungahus vid krig eller annan fara. Karlsborgs slogan är än idag Sveriges reservhuvudstad.

Varma hälsningar från PR 1902 Mona & Per

Bra länkar, Äventyrsturen Lilla Guldjakten Karlsborgs Camping Carlsborgs Segelsällskap