En trollsk promenad på solen & vindarnas Ö – Öland

På solen & vindarnas ö – Öland, finns många sevärdheter. Inte minst ståtlige långe Jan vid Ottenby fågelstation i söder till Borgholms slottsruin, Sollidens praktfulla trädgårdar, kustvägen med Byrums Raukar och Marinan i Byxelkrok med små fina handelsbodar m.m.

Vi vill ändå slå ett extra slag för Naturreservatet Trollskogen på Ölands nordostliga udde.

Vägen ut till naturreservatet är smal men väl framme finns det stora parkeringsytor.

Naturreservatet har tre färgmarkerade vandringsleder och börjar vid parkeringsplatsen och Naturum som är centrum för naturområdet. I Naturum får man veta mer om de djur, väster, geologi och kulturhistoria som format området innan man ger sig vidare ut för att upptäcka naturen.

Trollskogsstigen är 4,5 kilometer lång och tar dig runt hela udden. Denna stig är till största delen en naturstig där stenar och rötter utgör underlaget. Därför kan det bitvis vara svårt att ta sig fram med exempelvis barnvagn eller rollator. På vägen runt udden passerar du ekar med Trolleken i spetsen, Östersjöns klapperstenstrand, järnåldersgravar, vraket efter skonaren Swiks, Hjerteskeppet, jaktmuren, de vindpinade tallarna och Grankullavikens strandängar. Har du tur kan du också få en skymt av någon av skogens invånare. Fyren Långe Erik ser du på avstånd på andra sidan bukten.

Om du har svårt med rörelse kan du istället välja Knysselnackestigen som är en fin tillgänglighetsanpassad slinga på 1 kilometer. Här kan bl.a. tidig sommar se Linnéan blomma.

Läs mer på Naturumtrollskogen.se för mer info.

Trevlig tur önskar

Fredrik med familj