Vinter söder över med husbil

Vinter med mycket snö och minusgrader ingen favorit

Jag vet att det är många svenskar som tar sin husbil och åker söder ut och övervintrar i Spanien eller Portugal. Det finns säkert en mängd olika ställen som våra bilburna vänner åker till.

Jag har ställt en del frågor till ett av paren i PR-klubben och som har åkt söder ut i några vintrar. Detta par är Gunilla och Vendel Haugland.

Hur många år har ni övervintrat söder över?

Vi har varit söder över fyra gånger.

När började ni åka vilket år?

Vår första resa var 2014, vi åkte i Januari och kom hem i April. Vi åkte i ett sträck till Malaga och träffade Kari och Leif PR 1147. Vi var nybörjare då och lärde oss mycket av dom eftersom vi åkte ihop i 5 veckor. Andra resan var 2017 och då också mellan Januari och April. Vi besökte Europas västligaste Udde Cabo da Roca, Lissabon, Sagras (världens ände) till Algarvekusten. 2018 åkte vi i Oktober åkte hem över Jul 5 December till 16 Januari och då tillbaka ner igen till April. Vi parkerade bilen I Malaga (150 euro), då ingick transport till och från flygplatsen.

Brukar ni köra snabbaste vägen ner eller är även resan målet?

Vi brukar åka med Kielfärjan och försöka ta oss till Spanien på en vecka. Vi kör lite olika vägar. I år åkte vi Hamburg-Hannover-Osnabruck-Trier-Luxemburg (billig diesel)-Nancy-Clemont Ferrand- Millaubron (dyr 405 s.kr. bilen gick som lastbil)-Beziers-Perpignan-Vi Lleida och sist Tortosa vid kusten i Spanien. Vi kör inte betalvägar om det går att undvika.

Brukar ni stå på Campingar eller ställplatser?

Vi står nästan bara på ställplatser. Vi har allt vi behöver i husbilen. Vi står mycket på gratisplatser där det är tillåtet, vi hittar ställplatserna i olika appar. Behöver vi fylla eller tömma kan vi åka in på en camping för en natt eller bara betala för tömning och vatten. Kanske man behöver tvätta också. Vi står stilla högst en vecka eller upp till -10 dagar. Ställplatspriser kan vara från 5-15 euro, men som sagt det finns många som är gratis. På många av gratisplatserna finns ofta möjlighet att tömma toa och gråvatten samt fylla upp friskvattentanken.

Ni har säkert besökt många fina platser nämn några?

Vi har besökt många intressanta ställen, Sevilla och Granada. Alhambra med en borg från den moriska tiden 1250 – 1300 talet. Gilbraltarklippan med sina höjder och smala vägar och alla Apor. Den korta landningsbanan för flyget. När vi gick över banan och planen skulle starta och landa drog de en kätting över så vi fick stå och vänta.

Vilka platser förutom det ni nämnt tycker ni att vi ska besöka?

Det finns så många fina ställen men man kommer inte ihåg alla. I Albufeira, Almunècar och Torrevieja stannar vi alltid en vecka. Vi har även många PR-vänner som vi hälsar på längs vägen, bl.a. L-O och Inger, Bibbi och Tommy som bor i Santa Pola där det också är fint. Anette och Christer bor på Lo Monte några mil söder om Torrevieja nere vid havet och där är också fint. Det är alltid roligt att träffa vänner lite då och då om man åker bara som ett par.

Vad kostar det att åka och bo som ni gör?

Vi har faktiskt ingen aning. Det vi betalar för är mat och diesel. Vi betalar sällan för boendet.

Får man rabatt om man bor längre på ett och samma ställe?

Vet inte men jag tror att bor man länge så blir det någon rabatt.

Åker ni samma väg hem som dit?

Det brukar inte bli riktigt samma väg hem. Hemresan 2019 åkte vi via Val d’Isère för att hälsa på barnbarnet, som jobbar där. Då fick vi traska runt i snö, och vi som bara hade stövlar med oss.

Som jag har förstått det så brukar ni komma hem i April någon gång eller stämmer det?

Ja vi brukar vara hemma i början av April och då möta våren hemma i Sverige.

Till slut några tips som man bör tänka på: Alla räkningar har vi på autogiro eller som e-fakturor.

När det gäller gasol har vi en fast tank, som vi fyller på LPG-stationer. Vi har även en Spansk tank som vi byter i första hand.

Det är viktigt att ha med ett giltigt europeiskt sjukförsäkringskort. Reseförsäkring som gäller hela tiden (Caravan Club har 90 dagar).

Nu får jag bara tacka Gunilla och Vendel för att ni tagit er tid till att svara på mina frågor. Jag får önska alla övervintrare en trevlig resa hem och hoppas att vi ses på vårträffen eller någon stans på vägarna.

Agavesnabel

Mandelträd i blom

Borgen i Fuengirola

Strandpromenad La Cala de Mijas

Eva 1045